Ujot ihmiset, menkää kotiinne!

Toivottavasti se valitsee mut. Toivottavasti se valitsee mut. Jos se ei valitse, niin mä en kestä. Mua ei kyllä ikinä valita mihinkään. Mä niiiiiiiiiiin haluaisin, että se valitsis mut.

 Tuttu mantra soi päässä ja katse on tiiviisti kengänkärjissä. Olin ujo ja minulla oli huono itsetunto, joten valintatilanteissa oli helpompi esittää, ettei oikein edes kiinnostanut tulla valituksi. Paljon pienempi riski silloin, jos ei tulekaan valituksi. Ei ainakaan kukaan luule, että olisin ollut kovin kiinnostunut. Ei ainakaan tule nolo olo. Kenenkään ei tarvitse sääliä sitten. Voi tuota raukkaa, kun luuli, että se voitais valita. Valita mihin? No mihin vaan. Bestiksesksi, joukkueeseen, järjestäjäksi, pariksi tai esiintyjäksi.

Luulen, että ujoja ihmisiä on ainakin kahta lajia. Heitä, jotka ovat ujoja ja arkoja ja mielellään jättäytyvät kaikessa taka-alalle. Sitten ollaan me. Me, jotka haluttaisiin olla toisten edessä, huomion keksipisteenä, mutta riskit ovat liian suuret. Mitä jos olen sittenkin huono ja arvoton, enkä sellainen kuin oma kuvitelma pään sisällä minusta itsestäni antaa ymmärtää?

Menneisyyden ujo minä symppaa kaikkia ujoja lapsia. Haluaisin auttaa heitä kaivautumaan kuoresta esiin. Melkein väkisin potkisin heitä eteenpäin. Ettekö te tajua, kuinka paljon tässä menee teillä aikaa hukkaan? Itsellä meni vuosia ja taas vuosia ennen kuin uskaltauduin tunnustamaan asioita edes itselleni. Ja taas meni vuosia ennen kuin uskalsin kertoa kaikille muille, että minä se vaan haluaisin olla esiintyjä. Ihan sillä lailla muiden edessä olla ja loistaa.

Mutta ehkä se on ihan hyvä, että ujoilla kestää kauemmin. Jos he siis edes haluavat olla mukana menossa ja esillä. Tulee ainakin todistettua itselleen, että tätä olen halunnut niin suunnattomasti, että olen ponnistellut asioiden eteen paljon enemmän kuin sellainen ihminen, jolle tämä on helppoa. Ja työn tekeminen asioiden eteen ei ole koskaan turhaa. Vaikka olisihan senkin voinut aikaisemmin uskaltaa aloittaa.

Ujot ihmiset. Älkää menkö kotiinne. (Paitsi jos haluatte, tietty). Tehkää niitä asoita, joista unelmoitte. Lava voi olla juuri sinun paikkasi eikä ujous ole mikään häpeällinen merkki siitä, että kuulut nurkkaan.

Terveisin ujo, josta tuli stand up –koomikko ja ehkä juuri ujoutensa vuoksi hyvä teatteriope.

 

Vastaa